Interview: “Aanpak”

Iets dichter bij huis vind ik ook genoeg inspiratie, in mensen om mij heen. Een aantal van deze mensen heb ik een aantal vragen gesteld, deze post gaat om de antwoorden van één van hen, namelijk Ruben ter Haar. Over hoe hij het leven ziet en aanpakt. Wij hebben het wel vaker over dit soort onderwerpen, maar op deze manier kon ik het duidelijker op papier krijgen als mooi geheel. Het is meer een gesprek geworden dan een Q&A, maar hopelijk leest het als vraag en antwoord wat fijner door.

Q: Heb jij dagelijks een doel, een plan dat je wil uitvoeren of een rode draad die je wil volgen? Een ‘groter’ doel kan ook een overkoepelende motivatie zijn.

A: Ik probeer één keer per jaar mijn doelen te formuleren en op te schrijven. Iets wat ik graag zou willen bereiken of dingen doen die mij energie geven. Vooral positieve doelen, vanuit positieve energie, zoals ‘Doe meer dit‘ in plaats van ‘doe minder dat’. Deze doelen lees ik eigenlijk één keer in de week door, om even te bedenken/herinneren waar je ook alweer mee bezig bent. Zo zie je ook heel je vooruitgang.

Vroeger werkte ik wel veel met to-do lists, maar ik ben er wel achter gekomen dat je nooit precies kan plannen hoe je dag verloopt. Ik denk dat je beter dingen kan gaan als je er tijd/zin en energie voor hebt. “Dingen doen op het moment dat je dingen het beste kan doen.” Ofwel, wanneer je het positiever aan kan pakken. Meer willen doen dan moeten. Uiteindelijk doe je het en afvinken is het fijnste gevoel dat er is.

Q: Hoe pep jij jezelf op, mits nodig? Laat je het er soms bij zitten en vind je dat prima, of doe je er elke keer wat aan?

A: Ik doe waar ik zelf zin in heb op het moment dat ik daar zin in heb. Als ik mij een keer kut voel, dan voel ik mij kut. Dan wil ik soms even alleen zijn, of even een filmpje kijken, even naar buiten of Skypen met iemand waar ik mee kan lachen. Ik accepteer die gevoelens, en dat helpt. Forceren werkt bij mij niet. Als ik twee dagen mij rot heb gevoeld krijg ik echt wel weer energie en zin om dingen te ondernemen. Die twee dagen moet je niet als verloren beschouwen. Daarbij vind ik het belangrijk om bewust te zijn van je remedies. Je hebt je grotere doel maar alles er tussendoor gebeurt ook, en dat moet je kunnen laten gaan, accepteren, en een beetje mee gaan met de energie.

Q: Deel jij deze gevoelens of deal je er zelf mee? (Wellicht is het sharen van deze gevoelens juist het middel)

A: Ik denk dat ik vrij veel deel, en de keuze om iets te delen wel of niet komt eigenlijk vrijwel automatisch. Maar alleen als ik zelf echt weet wat ik voel, ik wil niet iets delen en er een half uur later heel anders over voelen. Ik wil niet tussen gevoelens inhangen, in dat geval ga ik vaak even naar buiten, even in het park lopen, of ik schrijf het op. Ik heb een boekje waar ik dit inschrijf, al heb ik het nooit meer terug gelezen eigenlijk. Zo kom ik achter mijn echte gevoel als ik het even niet meer weet en ik pak er zo leermomentjes uit. Het is altijd een opluchting.

Q: Waar doe je het voor?

A: Ik doe het voor mijzelf. Klinkt lekker egoistich maar dan ben ik dat, ik doe het 100% voor mijzelf. Ik hou ook van mijzelf, daar ben ik eerlijk over. Ik hou ook veel van mijn vrienden en familie maar voornamelijk van en voor mijzelf. Ik doe het ook voor vrijheid. Ik wil kunnen doen en laten wat ik zelf wil, waar ik zin in heb. Ik wil de luxe creëren dat ik mijn tijd en werk kan indelen zoals ik dat zelf wil. Mooie is dat ik het idee heb dat ik daardoor juist beter wordt in de dingen die ik doe. Ik focus mij niet op het opnieuw kneden en verbeteren van mijn slechte punten, ik accepteer dat ze slecht zijn en zet mijn focus op de dingen waar ik wel goed in ben, om daarin te excelleren.

– Ruben ter Haar, December 2015.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.